Skyrimský průvodce - VII. díl (Silvestrovský speciál)
Přidal/a Ligos dne 31. December 2014 01:35:49
Vážení a milí přátelé,
rok se s rokem sešel a jak bývá zvykem, nový rok většina z nás přivítá náležitou silvestrovskou oslavou.
Tyto oslavy bývají mnohdy pořádány v krčmách a konzumují se při nich vybrané nápoje a pochutiny.
Tento speciální díl se proto bude věnovat Skyrimským krčmám a alkoholickým nápojům.
Za nápad děkuji svému kolegovi Mikovi, který dal jak podnět k napsání Silvestrovského speciálu, tak i námět na toto téma...
Avšak pozor, mladistvým nenaléváme!

Novinka
Jak jistě víte, Skyrim nabízí mnoho přístřešků, kde může znavený poutník složit svou unavenou hlavu, zmrzlý žebrák se ohřát u udržovaného ohně a žíznivý dobrodruh svlažit hrdlo osvěžujícím nápojem.

Řeč je (jak jinak) o hospodách, které jsou oblíbené jak u nás v Evropě, tak v Tamrielu, Skyrim nevyjímaje.

Pro začátek jsem si pro vás připravil mapu, na které jsou červenou hvězdou vyznačené body, kde se ona blahodárná místa nachází.
Jen bych rád upozornil, že stanoviště jsou zakreslena velmi, velmi přibližně, neboť při vytváření oné mapy jsem (čistě kvůli inspiraci) byl ovlivněn medovinou (kterou jsem zakoupil letos při vánočních trzích...)

Varování – některé taverny mohou být zničeny ohněm z dračího chřtánu, či obsazeny tlupou banditů (obrové, zvědavě nakukující do hospodských oken, jsou poměrně neškodní, pokud na ně nebudete pokřikovat opilecké nadávky). Takže jestli nejste drak, či pobuda (nebo zvědavý obr), doporučuji v tomto případě pokračovat k další nezničené a neobsazené krčmě...




Pojďme se nyní na některé Skyrimské hospody podívat trochu blíže.

Ve většině hostinců si lze pronajmout pokoj (cena za nocleh není nijak vysoká) a samozřejmostí je pochopitelně nákup nějaké té krmi a nápojů. Pokud alkoholu neholdujete, kupte si třeba džbán mléka nebo se jděte napít z nejbližší řeky a neotravujte počestné milovníky piva, vína a medoviny.

Pokud budete mít štěstí, můžete narazit na bardy a bardky, které se zvučným hlasem a libými tóny z hudebních nástrojů, snaží přehlušit opilecké tlachy místních žvanilů.
A pokud patříte mezi drbny ( a já vím, že patříte), tak si lze od barmana vyslechnout nějaký ten drb, či zajímavost.

V některých hospodách můžete (většinou někde v tmavém koutě a s drsným výrazem ve tváři) spatřit osamělé hromotluky, kteří se dají za nějakou tu zlatku najmout, coby žoldnéři. Ti pak s vervou a vášní jim vlastní budou bojovat po vašem boku a plnit vaše příkazy (pokud jste natolik sebevědomí a silní, že žádného spolubojovníka nepotřebujete, nechte tyto lidi dál v klidu nasávat, oni bez vás přežijí.)

Nemá smysl zde vyjmenovávat všechny krčmy. Snad mi odpustíte, že zde zmíním jen některé.
Jen podotýkám, že za návštěvu stojí všechny hospody, ať jsou zde uvedeny, nebo ne...




U kobyly a praporce


Tato hospoda se nachází v Bílém Průsmyku. Je to prostorná budova s ústředním ohništěm, kolem něhož se schází místní násoskové a unavení poutníci.
K pronajmutí je zde pohodlný pokoj. A pokud někde v krčmě zbude místo k sezení a vy se posadíte, přiběhne k vám milá redguardka (pokud jí už někdo neodkrouhl) a nabídne vám ke koupi spoustu jídel a nápojů.


U Věčné svíce


Toto pozoruhodné architektonické dílo se nachází v samotném centru Větrného Žlebu.
Historie této stavby je velmi poutavá – v dávných časech to bývalo obydlí slavného válečníka jménem Vundheim. Po jeho smrti zapálil nad krbem jeho syn na počest otce svíčku, která hoří – světe div se – do dnešních dní bez toho, aby zhasla. Odtud má hostinec svůj oprávněný název.
Sám jsem tu svíci pozoroval téměř tři dny a opravdu nezhasla!

V hospodě vaří jistý Nils. Zřejmě moc kšeftů nemá, neboť většinu dne tráví sekáním dříví venku nedaleko hospody.




Klub Nová Gnisis


Ve Větrném Žlebu se lze občerstvit ještě ve výše zmíněném klubu. Jeho osazenstvo tvoří většinou utiskovaní temní elfové, kteří žijí v Šedé čtvrti (Gnisis = název jednoho významného Vvardenfellského městečka).
Ačkoliv se jedná takřka o soukromý klub, rádi vás tam přivítají. Zvláště, máte-li čím platit.
Zlí jazykové tvrdí, že místní alkohol je lepší, než U Věčné svíce.


U Včely a žihadla

Pokud chcete vidět, jak to vypadá, když ještěrka točí pivo, zajděte do Riftenu ke Včele a žihadlu.
Tamní hostinec totiž provozuje zamilovaný argonianský pár. Ochutnat zde můžete alkoholické speciality, které nikde jinde nenajdete.
Pokoje zde jsou sice poněkud horšího zrna, ale místní hostinská je přímo studnicí drbů, takže ke spaní se možná ani nedostanete...



U Mrkajícího kolčaváka

V hlavním městě Skyrimu, v Samotě, se nachází hostinec u Mrkajícího kolčaváka.
Srdečně vás v něm uvítá místní krčmář, který dal tomuto místu název podle svého domácího mazlíčka z dětství (dnes už kolčaváci tak oblíbení nejsou. Dříve však byli chováni v úctě. Sice smrdí, jak kožich mokrého psa, byli však skvělými lovci pavouků. Do doby, než je pavouci radikálně přerostli...).
Pokoje jsou zde na úrovni a o dobré jídlo, pití a hudbu zde není nouze. Specialitou je zde kořeněné víno, které se doporučuje pít za pokojové teploty.




Stříbrná krev

Tento hostinec se nachází ve městě Markhartu, které vystavěli Dwemerové.
Těžko říci, k čemu tato budova sloužila za časů původních obyvatel, nyní však slouží k zahnání žízně, hladu a k odpočinku. Jak název napovídá, hostinec patří rodině Stříbrokrevných, která má Markarth takříkajíc pod palcem.
Osobně zde nocleh trávit nedoporučuji. Nejen, že jsem celou noc musel poslouchat hádky manželského páru, který se o krčmu stará. Postele jsou navíc celé z kamene (opatřené pouze zpráchnivělými kožešinami) a ráno z nich bolí záda.



Pití mrtvého muže

Ve Falkreathu si potrpí na strašidelné názvy. Díky místnímu rozsáhlému hřbitovu a neustále zakaboněnému počasí je to vhodné místo, kde strávit dušičky.
Místní hostinec je pozoruhodný snad jen svým názvem. Avšak pozor – dbejte, abyste alkohol konzumovali s mírou. Jinak se může stát, že hostinec se bude jmenovat po vaší ctěné maličkosti a ani by nemuseli přepisovat vývěsní tabuli...



Starý Hroldan

U řeky Karth, někde mezi Markarthem a Rorikovým dvorcem se nachází tento zapadlý a napohled skromný hostinec.
Významný je tím, že zde svého času pobýval nikdo menší, než sám hrdinný, božský Tiber Septim, alias Talos. Údajně se můžete vyspat v jeho tehdejší posteli. Bohem se sice asi nestanete, ale za to můžete chytnout hromadu vší, neboť majitelka krčmy má k posteli takovou úctu, že ani nepere její povlečení a nechává vše v původním stavu. Ehm.. Dobrou noc.



Ve Skyrimu se nachází spoustu dalších taveren. Ať už ve městech, osadách, či jen tak u cest. Takže směle můžete vyrazit na pivní pouť.

TIP: Ve Skyrimu si na slušné chování a etiketu příliš nepotrpí. Proto je jedno, zda do tamních hospod vchází první muž, či žena. Důležité je nechat meče v pochvách, šípy v toulcích a kouzelné svitky v brašnách a nic zlého se nikomu nestane. Snad...

Nyní se ve stručnosti zmíním o alkoholických poživatinách, které lze ve Skyrimu získat. Ať už poctivě za nějakou tu zlatku, nebo nepoctivě z něčí torny...

Pivo

Velmi běžný a oblíbený nápoj, známý i ze světa našeho. Na českou kvalitu sice nemá, ale v letních měsících (kdy se teplota ve Skyrimu pohybuje zhruba od minus pěti do plus deseti stupňů Celsia – záleží na geografické oblasti) osvěží každé žíznivé hrdlo. Zapomeňte ale na hustou pěnu a spoustu bublinek. Doporučuji konzumovat slámkou, neboť se v tekutině mohou nacházet nezpracovaná zrnka obilí. Nejlépe chutná vychlazené na sedmém schodu!

Medovina

Další z velmi oblíbených nápojů. Dá se pít jak horká na zahřátí, tak studená pro osvěžení.
Na rozdíl od piva, nachází se ve Skyrimu mnoho druhů medoviny.
Výroba medoviny má ve Skyrimu dlouhou tradici a její produkce a vývoz může za nastartování Skyrimské ekonomiky.

TIP: Malého panáka medoviny přidejte do půllitru piva. Získáte tak sladký osvěžující nápoj, lahodný po pivu, sladký po medu. Mňam!



Víno

Také víno je ve Skyrimu rozšířené, ačkoliv praví Nordové dávají přednost „tvrdšímu“ alkoholu.
Můžeme ochutnat od levných patoků (dneska bychom je nazvali „krabicové druhy“) po nejdražší archívní skvosty.
Víno se do Skyrimu dováží z jiných provincií, např. z Cyrodiilu, nebo Černých mokřin.



TIP: Pokud při svých toulkách potkáte skupinku ochlastů, kteří vám nabízejí pití, neváhejte a ožerte se s nimi!


Ostatní alkohol

Do této kolonky si dovoluji zařadit Colovianskou brandy.
Díky názvu víme, že je to nápoj z Cyrodiilu. Oblíbený je především u smetánky a jiné honorace, neboť se jedná celkem o vzácné pití.

Dále do této kategorie patří alkohol, který pro svoji exotickou chuť doporučuji konzumovat pouze na vlastní nebezpečí.
Jedná se o oblíbený alkohol Temných elfů, neboť pochází z Morrowindu, jejich vlasti. Jelikož o těchto poživatinách vím velmi málo, uvedu alespoň názvy oněch nápojů:
- Flin
- Matze (v Morrowindu spíš znám po názvem Mazte. Těžko říct, zda to ve Skyrimu popletli, nebo je to záměr. Tak nebo tak, pít se to pro příšernou chuť moc nedá).
- Sujamma
- Shein

Jen bohové vědí, co Dunmeři do těchto nápojů přidávají. Dle chuti bych soudil, že to bude sopečný popel a kyselý kořen tramy, nebo jak se ta ohavná Vvardenfellská rostlina jmenuje (připomíná seschlá chapadla chobotnice)... Jsou-li vám vaše játra milá, tomuto pití se vyhnete...



TIP: O oblibě alkoholu ve Skyrimu svědčí i množství zvratků, které můžete nalézt podél cest. (Pardon – později jsem při bližším zkoumání zjistil, že se jedná o podivnou rostlinu, zvanou Jazbayské hrozny - počkat - možná by se daly zkvasit...?)




K pití odjakživa patří i dobrá krmě.
Pokud ještě (jako nyní já) nevidíte dvojitě, pojďte si přečíst, co dobrého můžete ke Skyrimskému alkoholu zakousnout (záměrně vynechám zeleninu a ovoce. Fuj!).



Kuřecí prsa – běžně k dostání, velmi chutné jídlo. Nic pro vegetariány. Kvůli žalostnému nedostatku strouhanky se neobalují.

Srkavčí maso – specialita, oblíbená převážně na severu Skyrimu. Do křupava opečené skravčí maso je sice poněkud tužší, ale pokud ho zapíjíte pivem, v žaludku vám změkne. Můžete ho navíc dát předžvýkat svému koňovi...

Koňské maso – neohrnujte nosy. Konina odjakživa patřila k oblíbené krmi našich dědů. Skyrim není výjimkou (máte-li tam nějakého dědu).

Mamutí steak – naši předkové za doby ledové toto dobře znali. Díky Skyrimu máme i my možnost tuto kulinářskou pochoutku požít.



Kozí kýta – nenechte se mýlit. Pokud je dobře připravené, je kozí maso velmi výtečné.

Dušené blátokrabí nohy – na pohled nechutné, jinak však ucházející dobrota. Někdy je však příliš cítit bahnem.

Škeble a ryby – všemožné tvorstvo vodní je ve Skyrimu poživatelné (vraždomilku nedoporučuji). Je libo rybí polévku? Nebo dáte přednost omáčce z plodů moře? Podávejte čerstvé, jinak za následky neručím!



Bažantí prsíčka, zaječí stehýnka, kančí maso a jiná zvěřina – Doba honů je tu. Lovci, připravte si luky a dýky, neboť jak jinak získat tyto báječné pochoutky pro silvestrovskou tabuli, než vydat se hluboko do Skyrimských lesů a plání na nějakého toho jelena?

Hovězí – některými považováno za nejkvalitnější maso vůbec. Vhodné pro přípravu vývaru. Nemáte-li žádnou krávu, slyšel jsem, že obři z tábora "Polibek Secundy" jednu nabízí. Výměnou za nějakou ženu.



Ve Skyrimu je spoustu druhů jídla, které si můžete sami připravit či zakoupit.
Krom výše zmíněného doporučuji podávat i výtečné sýry (až na kozí nebo mamutí, neboť ty chutnají poněkud nelibě) a pečivo. Vhodné především k vínu.
Kdo rád sladké, jistě nepohrdne různými druhy koláče, bábovkou či medovou špejlí.



TIP: Recept na Skyrimskou česnečku. Vhodné na zvládnutí kocoviny.
Potřebujeme – deset a více stroužků česneku (k dostání např. na trzích v Bílém Průsmyku)
- mamutí chobot (pokud není, může být i srkavčí maso)
- pórek
- mrkev
- několik brambor
- špetka soli
- trochu másla
- voda
Postup: Vodu nalijeme do kastrolu nebo kotle. Mamutí chobot (srkavčí maso) důkladně očistíme a zbavíme chlupů. Nakrájíme na drobné kousky a vaříme min. jednu hodinu ve vodě (v případě rychlého odpařování vodu doléváme). Přidáme nahrubo nakrájený pórek,mrkev a brambory (vše můžete nechat neočištěné a neoloupané - ta trocha hlíny nikomu neublíží), osolíme a omastíme lžící másla. Samotné stroužky česneku přidáme až při samotném servírování (slečinky si je můžou propasírovat, opravdoví seveřané je však konzumují vcelku).
Můžeme ozdobit kuličkami sněhulky.
Praví Nordové tuto česnečku jedí po vzoru hrdiny Ysgramora vidličkou.
Dobrou chuť!





TIP: Pokud chcete zažít neopakovatelnou jízdu svého života, dejte se do řeči s chlápkem, co se jmenuje Sam Guevenne. Je to můj dobrý známý a mohu zaručit, že s ním se nudit nebudete! Pravděpodobně ho naleznete v jedné z hospod, neboť je to prostředí jemu vlastní...






Nuže, přátelé milí, toto je ze silvestrovského speciálu vše.
Pijte a jezte s mírou (nebo s Pavlem, Jirkou, Katkou – vlastně s kým chcete) a hlavně to nepřehánějte!

Štastný nový rok a hodně zabitých draků!



TIP: Víte, že i ve Skyrimu si můžete dopřát pravý silvestrovský ohňostroj?
Stačí k tomu tento mód (odkaz na CZ lokalizaci):


Link

S tímto doplňkem si můžete zakoupit, či sami vyrobit pestrobarevné ohňostroje. Bacha na prsty!