Fórum | Galerie | Archív novinek | Hlavní strana               LOGIN | REGISTRACE
Prastaré Archívy: Arena PA: Daggerfall PA: Morrowind Construction Set Čas zkracovaní Cechy Skyrimu Rasy ve Skyrimu Let´s learn some lore
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Víte že..
Sdí­let

nahoru
Číst diskuzi
Právě je zde: 1 host(ů)
 Tisk diskuze
Příběh Chara
Krystof
Tak jsem tu znovu s další povídkou
Edit: Tohle berte jenom jako takový úvod další části budou delší Ork


Příběh Chara

„Tati tati pojď sem!“ zařval malý kluk na otce. „Co potřebuješ synku?“ odpověděl pomeřně mladý muž. „Chytil jsem žábu“ usmál se kluk a podíval se na otce svými zářivě modrými oči přes které mu visely dlouhé hnědé vlasy. Otec se usmál a řekl „To je dobré synku třeba až vyrosteš mužeš se živit lovem žab!“ Řekl otec a zasmál se. Klučina na něj mrkl a žábu hodil po otci. Otec se jako velice hbitý a rychlí lovec uhl a žába letěla přímo do kotlíku s polévkou.

Najednou slyšeli křik. Otec se zase zasmál a řekl „To si asi maminka právě dala do misky žábu.“ Kluk se s usměvavým výrazem vydal do chaloupky a řekl mamince „Omlouvám se já nechtěl“ řekl kluk a podíval se na maminku psíma očima. „Nic se neděje Chare jen sis hrál.“ Řekla a nandala synovi polévku. „Tady máš a neboj se žába v tom není.“ Po té co se syn najedl otec zařval. „Chare! Pojd sem procvíčíme si boj s mečem.“

Chlapcovi se rozzářili oči a radostí zařval. „Vážně tati děkuji!“ Otec hodil Charovi dřevěný meč a řekl mu, aby srazil k zemi panáka vyrobeného ze dřeva. Char silou praštil panákovi po hlavě. Z panákovi hlavy odletěl hrnec který měl připomínat přilbu. „Dobrá a ted to zkus proti mně.“ Řekl otec a vzal si dřevěný meč. Syn se s lehkým váháním rozeběhl po otci a praštil ho do nohy. Ozvalo se křupnutí a synovi se ulomil kousek meče to mu, ale nevadilo a se svým zmenšeným mečem se vrhl proti otci otec se, ale už bránil švihl svým mečem po Charově meči a vykryl mu útok. Char se nevzdal a praštil mečem znovu a znovu a znovu. Pořád, ale bez úspěchu se Char snažil přelstít otce různými útoky, ale pořád se mu nedařilo.

„Pro dnešek už to stačí!“ Řekl otec a pohladil syna po rudé tváři. Char se na něj zadíval a zeptal se ho jestli by mu otec nedaroval dýku. „Proč by jsi ho chtěl Chare?“ Zeptal se otec podezíravě. „Já já to je překvapení prosím zítra uvidíš.“ „No tak dobrá řekl otec a podal synovi ocelovou dýku. Syn mu poděkoval a řekl „Tati tati jdu do lesa k potůčku.“ „Dobrá běž, ale buď doma před tím než se začné stmívat!“ Char se vrhl do lesa co mu nohy stačili. Po té co dorazil k potůčku skoval se do keře a čekal jestli neuvidí nějakou zvěř, kterou by ulovil. Po dlouhém čekání na zvěř konečně zaslechl kroky a divné zvuky. Připravil si do ruky dýku a uviděl medvěda Char se lekl a přestal na chvíli dýchat. Medvěd se ale pořád přibližoval a Char už cítil jeho pach. Začali mu téct slzy a křikl „Pomoc!“ Mevěd zpozoroval a uviděl malého kluka co utíka. Medvěd zavrčel a běžel za klukem. Char se neohlížel a hned vylezl na strom . Medvěd se snažil vyšplhat za ním, Char zavřel oči a smířil se se smrtí. Najednou, ale uslyšel šíp a řev medvěda. Z keře se vynořil muž zahalený v kápi a mečem v ruce.
Char otevřel oči a díval se jak neznámý muž zabil medvěda. „Neměl by jsi tady být takhle sám!“ Řekl muž a podíval se na kluka. „Já já sem chtěl tatínkovi udělat radost!“ Řekl Char a slezl ze stromu. „Tady máš lišku a řekni tátovi že si ji ulovil a ted už mazej!“ Řekl muž a koukal se na kluka, který začal pelášit domů.

Chlapec dorazil domů tesně před stmíváním a pochlubil se otci se svojí liškou.
„Jsi dobrý synku ve 13 letech toho umíš docela dost“ řekl otec a usmál se. „Děkuji otče“ poděkoval a usmál se. „Ale ted už mazej spát!“ „Už jdu tati“ řekl kluk smutně.
A odešel do postele.
Upravil/a Krystof dne 14.04.2016 22:03
 
Adrian_S
Vida.. nová povídka... Pokud mohu přispět trochou té "konstruktivní kritiky"...

Příběhově

1) Délka
Čekal jsem trochu delší dílko.

2) Originalita
Trochu tápu, jestli příběh... nebo úvod, je ze světa TES či z jiného (možná reálného) světa. Ale má to pointu, byť je to krátký text. Jen se trochu zarážím, kdo je ona osoba, která mu zachránila život? Třeba bude později nějaké vysvětlení...

3) Děj
Krom toho, že je to krátký, ženeš to moc kupředu. Vážně.. mezi těmi prodlevami, kdy třeba obědvá nebo chytá žáby, mohl být nějaký "lepší" dialog. Přeci jen, děti v letech 10-15 jsou velmi zvědavé a mají pořád otázky, na jakoukoli věc. Trochu mi tam chybí taková ta "přirozenost".. zvídavost atak, jestli mi rozumíš.

Gramatika

1) Interpunkce
Čárky jsou umístěny špatně. Někde mají být, někde zase ne. Tady je jeden příklad (ono je tam toho více)
„Chytil jsem žábu!“ usmál se kluk a podíval se na otce svými zářivě modrými oči, přes které mu visely dlouhé hnědé vlasy.

2) I/Y
Podmět se neshoduje s přísudkem, "íčka" v pádech taktéž...
Z panákovi hlavy (má být "panákovy hlavy" )odletěl hrnec(zase čárka) který měl připomínat přilbu.

3) Opakování slov
Téměř v každé větě neustále opakuješ slova, ať už jméno hlavního hrdiny nebo třeba "medvěda", když šel na lov. Ale fakt v každé.. :/ Aby byl text čtivější, je lepší buď některé podměty vypouštět (protože si čtenář domyslí, o kom se zrovna jedná), nebo je zaměnit za něco jinadšího (bestie, šelma, zvíře, škodná, lesní strážce, ...)

Mevěd zpozoroval a uviděl malého kluka co utíka. Medvěd zavrčel a běžel za klukem. Char se neohlížel a hned vylezl na strom . Medvěd se snažil vyšplhat za ním, Char zavřel oči a smířil se se smrtí. Najednou, ale uslyšel šíp a řev medvěda.

4) Odstavce a dialog
Pokud používáš přímou řeč pro dialog, je lepší ho oddělovat třeba jednořádkovou mezerou (pak je text čtivější a neztrácíš se v něm). Narozdíl, pokud ho budeš psát za sebou.
Většinou se dialog za sebou píše, pokud mluví jedna osoba (pak si třeba oddechne, zarazí se, nebo nějak jinak vyruší) a opět začne mluvit.

„Pro dnešek už to stačí!“ řekl otec a pohladil syna po rudé tváři. Char se na něj zadíval a zeptal se ho jestli by mu otec nedaroval dýku. „Proč by jsi ho chtěl Chare?“ zeptal se otec podezíravě.
„Já já to je překvapení prosím zítra uvidíš.“
„No tak dobrá řekl otec a podal synovi ocelovou dýku.
Syn mu poděkoval a řekl „Tati tati jdu do lesa k potůčku.“
„Dobrá běž, ale buď doma před tím než se začné stmívat!“


Prozatimní hodnocení:
Prvně, než budeš publikovat, doporučuji psát text v nějakém textovém editoru, kde se ti zobrazí chyby a můžeš je kdykoli opravit (třeba Microsoft Word, používám).
Zkus se vyvarovat opakování stejných slov. Nahrazuj je jinými, podobnými slovy. A asi to nejdůležitější, dávej si opravdu pozor na chyby a hrubky.. V tom textu, cos tu napsal, jich je hodně.. ale vážně. Proto, než pustíš text sem, přečti si to po sobě a zeptej se, jestli je to opravdu vše, cos chtěl napsat.

No.. myslím si, že ti další čtenáři budou taky nějak radit, podle svého. Zvaž jen mé rady, hodí se ti.

Tuhle kritiku ber jako zpětnou vazbu, co vylepšit. Není to kvůli tomu, že se ti chci vysmívat, ale spíš jen rada do budoucna.

Hodnotit zatím nebudu, počkám si kdyžtak na další část, kde se uvidí více.
Upravil/a Adrian_S dne 14.04.2016 22:26
"Život je jako metal... Je rychlý, tvrdý, ale přesto uvnitř krásný!"

7.9.2014 - Level 12 (Falmer) - Ocenění "Pisálek" & "Pravidelná docházka"

17.11.2014 - Level 25 (Dwarven ballista) - Ocenění "Jarl povídkářů" za rok 2014
7.4.2015 - Level 34 (Boethiah) - Ocenění "Hráč ve zdejších kobkách"

Přečtěte si také moje díla:
Adriho verše
Adriho povídky I - Ruka zloděje
Adriho povídky II - Temná smlouva
Adriho povídky III - Děti Skyrimu
Adriho povídky IV - Prokletí daeder
Adriho povídky V - Osvobození
Adriho povídky VI - Putování M'aiqa Lháře
Adriho povídky VII - Torna plná cukříku
Adriho povídky VIII - Zapřísáhlej
 
EldeR
No... uvidíme, co se z toho vyvine. Ale musím se přidat k Adrimu s tím, že na to jak je málo textu se tam stalo hrozně moc věcí a asi by příběhu prospělo, aby jsi trošku zvolnil tempo Grin Pravopis komentovat nebudu, páč to je poměrně katastrofa...
.

Reverzní upír (Vampire Reverse)
diagnosed by Whirt



Povídky


 
Přejít na fórum:
Archív Novinek
Datum Kategorie Název Přečteno
24-12-2018 Články Šťastné a veselé! (2018) Přečteno 4084 krát
11-06-2018 Elder Scrolls The Elder Scrolls VI oznámeno! Přečteno 8045 krát
01-04-2018 Novinky S hrdin(k)ou po celém TAMRIELU! (Apríl) Přečteno 5468 krát
24-12-2017 Články Veselé a šťastné! (2017) Přečteno 4644 krát
06-07-2017 Rozpracovaná novinka (6.7.) Přečteno 0 krát
01-04-2017 Na cukřík s M'aiqem Lhářem Konec série "The Elder Scrolls"! Přečteno 12479 krát
11-02-2017 Elder Scrolls Příběhové rozšíření pro TESO a H... Přečteno 7323 krát
24-12-2016 Elder Scrolls Veselé Saturalie a oslavte Starý život! Přečteno 6398 krát
12-12-2016 Na cukřík s M'aiqem Lhářem 6 let se Skyrim.4fan Přečteno 6220 krát
18-11-2016 Elder Scrolls The Elder Scrolls: Online dočasně zdar... Přečteno 7413 krát
 Více...     
Archív Novinek
TOPlist